Akadálymentes honlap

A szelektív hulladékok gyűjtését, előkezelését a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás keretein belül cégünk, a „VHK” Veszprémi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. végzi az ÉBH Nonprofit Kft. közreműködőjeként.

A hatályos önkormányzati rendeletek alapján 2016. január 2-tól a „VHK” Nonprofit Kft. házhoz megy a szelektív hulladékért.

A lakosság számára e többletszolgáltatás nem jár külön költséggel.

A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés megvalósítása edények használatával valósul meg.

A gyűjtéshez rendszeresített szabvány edények a készlet erejéig ügyfélszolgálatunk nyitvatartási idejében díjmentesen átvehetők, a Veszprém, Haszkovó u. 11/A. szám alatt. Az átvételhez személyi igazolvány, lakcímkártya és 3 hónapnál nem régebbi hulladékszállítási számla bemutatása szükséges.

A gyűjtőeszközök kiosztását követően a háztartásában képződő, újrahasznosítható hulladékokat, a kommunális hulladéktól elkülönítetten – szelektíven – az edényben kell gyűjteni, és azt az elszállítás napján, az ingatlan előtti közterületre reggel 6 óráig kell kihelyezni.

Az edényekbe helyezhető hulladékfajtákról részletes leírás az eszközök átvételekor kapott útmutatóban olvasható, de ez az információ a gyűjtőedényekre helyezett matricákon is feltüntettük. Itt kívánjuk megjegyezni, hogy amennyiben az edényben a leírtakkal ellentétben más jellegű hulladék is található (pl. kommunális hulladék) úgy az ürítést Társaságunk nem fogja elvégezni.

A gyűjtést havi egy alkalommal végezzük el, ennek pontos időpontjáról itt talál részletes információt. Kérjük, ezeken a napokon a gyűjtő eszközöket reggel 6 óráig helyezzék ki!

Kérjük, legyen aktív részese a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtésnek! Legyen partnerünk környezetünk védelmében, természeti erőforrásaink megóvásában!

A szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban feltett, gyakran ismétlődő kérdésekre az alábbi oldalon talál válaszokat: GYIK

szelektív sziget
Ssz. Elszállítás időpontja Körzet
1. minden hónap második hétfő Olaszfalu-Eplény
2. minden hónap második kedd Márkó-Bánd-Hárskút
3. minden hónap második csütörtök Csehbánya-Városlőd
4. minden hónap második péntek Herend
5. minden hónap harmadik hétfő Szentgál
6. minden hónap harmadik kedd Tótvázsony-Hidegkút
7. minden hónap harmadik csütörtök Nemesvámos-Veszprémfajsz
8. minden hónap harmadik péntek Felsőörs-Szentkirályszabadja
9. minden hónap negyedik hétfő Sóly-Hajmáskér
10. minden hónap negyedik kedd Nagyesztergár-Pénzesgyőr-Lókút
12. minden hónap utolsó kedd Zirc
13. minden hónap utolsó csütörtök Borzavár, Porva, Bakonynána
14. minden hónap utolsó péntek Bakonybél
15. minden hónap utolsó csütörtök Pétfürdő

A „VHK” Nonprofit Kft. célkitűzései között hangsúlyos szerepet játszik a környezet védelme. Ennek elérése érdekében kiemelt figyelmet fordít a hulladékgazdálkodás területén a hulladéklerakóra kerülő szemét mennyiségének csökkentésére, hogy minél több hulladék kerülhessen hasznosításra.

Az őrzés nélküli folyamatosan rendelkezésre álló szigeteken a lakosság ingyenesen elhelyezheti a papírhulladékát (hullámkarton, újságpapír), a műanyag csomagolási hulladékát, a kiürült italos kartondobozokat, az alumínium italos dobozokat, valamint az üveghulladékát.

szelektív sziget

Ezeken a gyűjtőpontokon anyagtípusonként különböző színű és méretű edények találhatók a közterületeken. A konténereken lévő felirat és piktogram segíti Önöket, hogy a hasznosítható csomagolási hulladékokat pontosan gyűjtsék.

A „VHK” Nonprofit Kft. köszöni mindenkinek, hogy a gyűjtőkonténereket a feliratoknak megfelelően használja és a szigetek környékén sem helyez el szemetet.

Szigetek anyagfajták szerinti ürítésének időpontja:
Anyag fajta Veszprém Zirc és térsége Pétfürdő Egyéb települések
Papír hétfő, csütörtök két hetente péntek csütörtök kedd (telítettség függvényében csütörtök)
Műanyag hétfő, szerda, péntek kedd csütörtök kedd, péntek
Üveg szerda kedd telítettség függvényében kedd (telítettség függvényében)
sziget ürítés
sziget ürítés

Sajnos még mindig sokan nem tudhatják, mire is szolgálnak a hulladékgyűjtő szigetek, hiszen itt helyezik el a feleslegessé vált lomokat, illetve a szemetet. Ez a cselekmény amellett, hogy illegális hulladéklerakásnak minősül, megnehezíti mind a környékben lakók, mind a környezet védelme érdekében a gyűjtőszigeteket előírásszerűen használók életét. Az illegális hulladéklerakást a törvény a 150.000,- Ft-os pénzbírságtól kezdve akár az 5 évig terjedő szabadságvesztésig is büntetheti.

hulladék sorsa

A kellemetlen esztétikai látvány mellett ez a szigetek rendeltetésszerű használatát is megnehezíti, hiszen a szigetre érkező gyűjtőautók az anyag fajtánként különválogatott hulladék begyűjtését és nem a szemét elszállítását végzik.

Kérjük Önöket, hogy a szelektív hulladékgyűjtő szigetek edényeibe csak az edényeken található útmutatók alapján újrahasznosítható hulladékokat helyezzenek, valamint a környékükre se tegyenek egyéb szemetet!

Ha már a sziget megtelt, amikor meglátogatja, kérjük türelmét, ahogy szállítói kapacitásunk engedi, az edényeket ürítjük, igyekezve lépést tartani a válogatva gyűjtött hulladékok növekvő mennyiségével.

Ebben az esetben kérjük, keresse fel a „VHK” Nonprofit Kft. Hulladékgyűjtő udvarát Veszprémben a Kistó u. 8. szám alatt, ahol akár nagyobb mennyiségű hasznosítható csomagolási hulladék is elhelyezhető nyitva tartási időben.

Szelektíven gyűjtött hulladék mennyisége hulladék sorsa

A szelektíven gyűjtött hulladékok begyűjtése egy tömörítésre is alkalmas, nagy befogadó kapacitású gépjárművel történik.

A különböző anyagfajták ürítésére más-más napon kerül sor, így nem keveredik össze az Önök által szelektíven gyűjtött hulladék.

Az összegyűjtött anyagokat a „VHK” Nonprofit Kft. a Veszprém, Kistó utca 8. szám alatti telephelyére anyag fajtánként külön-külön szállítja be, ahonnan az a válogatást és a bálázást követően hasznosító üzemekbe kerül.

Az évek során rohamosan növekvő mennyiségű szelektíven gyűjtött hulladékok kezelése egy a Kohéziós Alap támogatással megvalósult regionális hulladékkezelési rendszer keretében megépült válogató csarnokban történik. Ebben az előkezelő üzemben folyik Veszprém városból és a gyűjtőkörzetünk többi településéről begyűjtött csomagolási- és egyéb hasznosítható hulladékok válogatása és bálázása.

hulladék sorsa
hulladék sorsa

A válogatócsarnokba beszállított szelektív hulladék egy szállítószalag rendszeren keresztül a válogatókabinba jut, ahol a műanyagokat fajtái szerint, illetve az üdítős és ásványvizes palackokat szín szerint tovább szortírozzák, továbbá kikerülnek a műanyagok közül az italos kartondobozok, valamint az alumínium italos dobozok.

A szétválogatott anyagokat bálázást követően társaságunk a további hasznosítást végző gazdálkodó szervezetekhez szállítja.

hulladék sorsa
hulladék sorsa
Cégadatok
„VHK” Veszprémi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft.
8200 Veszprém, Kistó utca 8.
Székhely:
8200 Veszprém, Házgyári út 1.
Közérdekű adatok