Akadálymentes honlap

A fémeket a föld mélyéről vagy külszíni fejtéssel termelik ki. Ésszerű takarékoskodni a fémekkel, hiszen nemcsak nyersanyagot takarítunk meg, de jelentős mennyiségű energiát is.

Az alumíniumot kedvező fizikai és kémiai tulajdonságai - könnyű alakíthatóság, nagy szakítószilárdság, sterilitás - tették nélkülözhetetlenné a csomagolóiparban. Bányászata során jelentős a környezetterhelés, előállítása során vörösiszap keletkezik, ami veszélyes hulladék, ezért is fontos az alumíniumhulladék szelektív gyűjtése és hasznosítása.

Az alumínium anyagában könnyen újrahasznosítható fém. A szelektíven gyűjtött dobozok beolvasztásával készülő termék 95 %-os energia-megtakarítás mellett állítható elő. Ennek köszönhetően a világ alumínium-felhasználásának 1/3-át újra hasznosított fémalapanyag biztosítja.
A begyűjtött aludobozokat tömörítéssel bálázzák, majd a kohókban beolvasztják és szállítható rudakba öntik. A rudakat a felhasználás helyén hengerelik, ezáltal lehetővé válik, hogy újra különböző készterméket készítsen belőlük a feldolgozóipar, pl.: kerékpár-, autó- és motoralkatrészeket.

Cégadatok
„VHK” Veszprémi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft.
8200 Veszprém, Kistó utca 8.
Székhely:
8200 Veszprém, Házgyári út 1.
Közérdekű adatok